Odkryj smak – kuchnia etiopska

– Ale jak to, będziemy jeść soczewicę rękoma? – zapytałam z lekką niepewnością siedząc po raz pierwszy w życiu w etiopskiej restauracji. Wszystko było w niej dla mnie nowe, kuchnia ta nie jest jedną z tych, które można znaleźć na każdym rogu każdego większego miasta. W Kapsztadzie była natomiast bardzo popularna, więc namówiona przez znajomych postanowiłam sprawdzić z czym (i jak) to się je. Mimo, że zawsze staram się być otwarta na nowe doświadczenia, szczególnie w czasie podróży, z racji na bezmięsną i raczej zdrową dietę na co dzień, do kulinarnych eksperymentów podchodzę z trochę większą ostrożnością. Tym razem wiedziałam, że w najgorszym wypadku skończy się na pysznej i z pewnością wegetariańskiej etiopskiej kawie, jedynej rzeczy z tej kuchni, której miałam wcześniej okazję próbować.

dsc00168-2

Kawa rzeczywiście była (podana z popcornem),  ale dopiero po wspaniałym obiedzie, który przerósł moje oczekiwania.

Wyraziście przyprawione gulasze, sosy, gotowane i duszone warzywa podawane są dla kilku osób wspólnie na dużym placku o nazwie „injera”, przygotowanym ze sfermentowanej mąki zboża tef, czyli miłki abisyńskiej o wielu właściwościach odżywczych, w tym bardzo dużej zwartości żelaza i witamin z grupy B.  Tef rośnie tylko w Etiopii i podobno jest sekretem zdrowia tamtejszej cywilizacji, gdzie injera spożywana jest do prawie każdego posiłku, na zasadzie pieczywa. W restauracjach etiopskich jest niezbędnym i wielofunkcyjnym elementem posiłku – służy za talerz dla pozostałych części dania, dodatek podawany w oddzielnym koszyczku, a jednocześnie jako narzędzie umożliwiające jedzenie. Odrywając kawałki placków nabiera się nimi półpłynne sosy, nie używając żadnych sztućców. Za zjedzenie wszystkiego czeka nagroda – można zjeść też wówczas placek, na którym wszystko zostało podane.

Już sama injera ma bardzo ciekawy, lekko kwaskowaty smak i nietypową gąbczastą strukturę. Pozostałe dania to natomiast kwestia wyboru według indywidualnych upodobań. Tradycyjna kuchnia etiopska opiera się zarówno na warzywach jak i mięsach (poza wieprzowiną), a podstawową przyprawą jest berberi – czerwona pasta z mielonej ostrej papryki. Bez problemu można też jednak wybrać dla siebie łagodne potrawy.

Podróż do Etiopii i spróbowanie lokalnej kuchni pozostaje u mnie na liście „to do”, ale od czasu pierwszych odwiedzin w etiopskiej restauracji w Kapsztadzie, zaczęłam rozglądać się za nimi też w Polsce i innych odwiedzanych miastach. Jest ich wciąż niewiele, ale tym większa przyjemność z ich odkrycia. Zdecydowanie polecam spróbować etiopskich smaków w jednym z poniższych miejsc albo poszukać na własną rękę!

  • Addis in Cape w Cape Town

Restauracja położona w samym centrum miasta, przy słynnym Long Street. Cieszy się dużą popularnością, więc dla gwarancji miejsca lepiej zrobić rezerwację.

http://www.addisincape.co.za

  • Etiopisch restaurant w Eindhoven

Niewielka, rodzinna restauracja, ukryta wśród domów daleko od centrum miasta. Ciekawym doświadczeniem, poza samą etiopską kuchnią, może być tez zamówienie piwa. Podawane jest w małej, drewnianej… misce.

http://www.ethiopisch-restaurant.nl

  • Abyssinia w Warszawie

Niestety Abyssinia od prawie roku nie działa już jako stacjonarna restauracja. Wciąż jednak można skorzystać ich usług cateringowych albo szukać ich food trucka na różnych kulinarnych wydarzeniach

http://www.facebook.com/abyssiniapl

  • Kuchnia dla Dragona w Poznaniu

Ani sam poznański Dragon, ani ich restauracja Kuchnia dla Dragona, nie mają z Etiopią nic wspólnego. Jednak  z dużym zdziwieniem znalazłam ostatnio w ich menu opcję „etiopskiego placka” w wersji mięsnej lub wege. W smaku nie była to idealna, gąbczasta i kwaskowata injera, ale było blisko. Sama forma podania, przyprawy i smaki sosów dorównywały tradycyjnym etiopskim restauracjom.

http://www.facebook.com/KUCHNIAdlaDRAGONA

  • Langano w Berlinie 

Mimo bardzo bogatej oferty kulinarnej Berlina, kuchnię etiopską nie tak łatwo znaleźć. Langano ukrywa się na Kreuzbergu i jak większość restauracji tego rodzaju prowadzona jest przez imigrantów z Etiopii. Świetna obsługa i tradycyjne smaki.

http://www.langanoberlin.de/

 

Jedna myśl na temat “Odkryj smak – kuchnia etiopska

  1. W Warszawie jest restauracja Afrykasy, w której są potrawy kuchni etiopskiej i zanzibarskiej gotowane przez ludzi, z tych rejonów świata. Właścicielka jest znawcą tej kultury, bywała tam wielokrotnie. Zna się na rzeczy. Sprowadza też stamtąd m.in. przyprawy, które nadają daniom niepowtarzalny smak. Są pyszne! Panuje tam ciepła i miła atmosfera ze względu na wystrój lokalu, jak i na pracowników z którymi można porozmawiać na temat Afryki. Interesujące miejsce.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s